Alergény

Potravinových alergénov je zatiaľ 14, ale dá sa predpokladať, že ich počet sa ešte zvýši.  Sú to:

[row cols_nr=”2″][col size=”6″]

1 – obilniny obsahujúce lepok

2 – kôrovce a výrobky z nich

3 – vajcia a výrobky z nich

4 – ryby a výrobky z nich

5 – arašidy a výrobky z nich

6 – sójové zrná a výrobky z nich

7 – mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy

[/col][col size=”6″]

8 – orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a  queenslandské orechy a výrobky z nich

9 – zeler a výrobky z neho

10 – horčica a výrobky z nej

11 – sezamové semená a výrobky z nich

12 – oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l

13 – vlčí bôb a výrobky z neho

14 – mäkkýše a výrobky z nich

[/col][/row]